Žádost DSZ o udělení milosti prezidenta České republiky pro Jiřího Kajínka

20.04.2017 08:17

Kancelář prezidenta republiky                                                                                                                                                     Váženému panu Miloši Zemanovi,                                                                                      prezidentu České republiky                                                                                                                             Pražský hrad                                                                                                                                                                         119 08   Praha1 

                                                                                                    V Domažlicích 19. 4. 2017

Žádost o udělení milosti prezidenta České republiky pro Jiřího Kajínka narozeného 11. 1. 1961

Vážený pane prezidente,

dovolujeme si Vás požádat, abyste v případu odsouzeného Jiřího Kajínka, narozeného 11. 1. 1961, využil svého práva odpustit trest uložený soudem ve smyslu článku 62 písm. g) Ústavy České republiky.

Poukazujeme při tom na to, že podle významných odborníků v oblasti práva vyšetřování jeho případu nebylo vedeno řádně.  Neměla být provedena jak rekonstrukce činu, za který byl odsouzen na doživotí, tak ani konfrontace svědků.  Proti Jiřímu Kajínkovi tudíž neexistuje jediný přímý důkaz, že je vrah, a o nepřímých důkazech jsou opakovaně vznášeny pochybnosti.

Ze všech pochybení, která kauza Kajínek nese, je zřejmé, že mohl být odsouzen jen proto, aby byli kryti skuteční viníci.  České soudy hodnotily jen předložené důkazy, a zřejmě proto nemohly dojít k jiným závěrům.  S podivem přijímáme skutečnost, že Nejvyšší soud zamítl stížnosti na porušení zákona, které ve prospěch Jiřího Kajínka podali po prozkoumání spisu tři bývalí ministři spravedlnosti Pavel Rychetský, Jaroslav Bureš a Pavel Němec.  Nové, řádně vedené vyšetřování a následný proces by zřejmě odhalily skutečného pachatele.

V obavě, že byl na doživotí odsouzen nevinný člověk, Vás tímto žádáme o udělení milosti pro pana Jiřího Kajínka.

Za kladné vyřízení naší žádosti Vám předem děkujeme.

Za Řídící výbor DSZ:

            Jiří Anderle, předseda                                  Jan Sladký, místopředseda