Prohlášení DSZ ke kauze odebraných dětí v Nýrsku

03.03.2015 21:29

Demokratická strana zelených /DSZ/ odsuzuje štvavou a nenávistnou kampaň vedenou některými médii proti speciální pedagožce Mgr. Dominice Bezděkové.  Ta pouze upozornila na podezření zneužívání dětí v jedné rodině v Nýrsku.  Následně pak došlo k sebevraždě podezřelého muže.

DSZ vyjadřuje podporu Mgr. Dominice Bezděkové, která se nebála upozornit na podezření pohlavního zneužití pětileté holčičky a předala případ k přezkoumání.

DSZ odsuzuje verbální útoky některých občanů, kteří dokonce vyhrožují   Mgr. Bezděkové ublížením na zdraví i smrtí.  Na vině je především neobjektivní a zavádějící  informování veřejnosti částí novinářů a médií.  Kvůli tomu musí být paní magistra pod neustálou policejní ochranou.  Toho všeho se jí dostává jen za to, že dělala dobře svoji práci a splnila svoji povinnost s tím spojenou.

DSZ upozorňuje na informace, že už během prvního sezení logopedky se starší dcerou vyšly najevo závažné skutečnosti.  Konkrétně si děvčátko mělo  stěžovat na způsob, jakým si s ní otec hraje. Mgr. Bezděková pak poznatek konzultovala se dvěma psychology.  Případ na Policii ČR ohlásila až soudní znalkyně.

DSZ věří vyjádření Policie ČR, že „štvanice na paní Bezděkovou je úplně mylná.  Ona jen konala svoji povinnost a policii volala až soudní znalkyně na základě svého šetření.  A rozhodně nešlo jen o to, že se otec koupe s dětmi, na základě takové věci bychom úkony trestního řízení nezahajovali.“

DSZ varuje před precedentem, který se může stát s ohledem na vývoj tohoto případu. Neobjektivní informování médií a to, co se následně děje, může vést k tomu, že při jakémkoli příštím zjištění týrání dětí pedagožka raději případ neoznámí z obavy, aby se proti ní nerozpoutala nenávistná kampaň jako nyní proti Mgr. Bezděkové.

DSZ vyzývá všechna média k objektivnímu a relevantnímu informování veřejnosti a to nejen v této kauze.  Honba za senzací za každou cenu není dobrou vizitkou seriozních, ale ani ostatních medií.

 

Řídící výbor DSZ

 

V Domažlicích 2.3.2015