Prohlášení DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT k podílu žen kandidujících za stranu do PS PČR; za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT v rámci APB bude kandidovat 90% žen

27.07.2021 19:40

DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT je nejsilnější stranou co do počtu žen, které se prostřednictvím jí chtějí zapojit do politiky.

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT navrhla na kandidátní listiny Aliance pro budoucnost, pod jejíž hlavičkou spolu s dalšími 6 demokratickými stranami kandiduje, 59 svých kandidátů. Těmito kandidáty je 53 žen a 6 mužů, tedy 90 % žen a 10 % mužů. Věkový průměr kandidátů činí 49 let (u žen 48 let a mužů 56 let). Na kandidátky je navrženo 76 % aktivních sympatizantů DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT - ochránců zvířat a 24 % členů strany DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT. Za existenci strany kandidovalo v roce 2019 při volbách do EP 79% žen na samostané kandidátce DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT a v roce 2020 při volbách do krajských zastupitelstev (ve všech 13 volebních krajích) 84% žen.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT je politickou stranou, která zapojuje do politiky nejvíce žen a to bez uměle vytvořených tzv. kvót. Těchto kvót některé strany využívají, aby opticky vylepšily své kandidátky o ženy, aniž by se tyto kandidátky aktivně zabývaly politikou takové strany. K DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT se ženy hlásí i bez těchto kvót, neboť DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT vnímají jako moderní stranu, která nabízí možnost ovlivnit dění v tomto státě, a jako stranu, jíž není lhostejné, jak se žije nejen lidem, ale i zvířatům. Navíc se důsledně a důrazně zasazuje také za ochranu přírody, životního prostředí, ovzduší, podnebí, resp. klimatu, krajiny a kulturního bohatství.

 

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT navrhla své kandidáty ve všech 14 krajích: Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezký.

 

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT se již dříve rozhodla v letošních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky podpořit nově vzniklý politický subjekt, sjednocující demokratické strany, kandidující pod názvem Aliance pro budoucnost. V rámci APB hodlá DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT prosazovat svůj program na ochranu zvířat a přírody.

 

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT nalezla v APB jediný politický subjekt, který projevil skutečný zájem o ochranu zvířat i přírody a byl ochotný toto téma i s konkrétními

 

body zařadit do svého volebního programu. A to v přímém protikladu od ostatních politických stran a hnutí, které téma ochrany zvířat a přírody nezajímá vůbec či

pouze okrajově. Ve volební kampani Aliance pro budoucnost bude tedy DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT garantem programu na ochranu zvířat a přírody.

 

Ve volebním programu APB jsou např. tyto body týkající se ochrany zvířat, které hodlá Aliance pro budoucnost prosazovat:

 

1. důslednější ochranu zvířat, živočichů, přírody a životního prostředí

2. větší právní ochranu zvířat

3. přísnější tresty za týrání zvířat – změnou trestního zákoníku

4. zlepšení podmínek pro převážená zvířata, zákaz jejich vývozu do zemí, ve kterých práva zvířat nejsou dostatečně chráněna zákonem

5. zákaz množíren, tzv. továren na štěňata či koťata – přísné postihy

6. zlepšení podmínek chovu zvířat, např. zákaz klecových chovů

7. zákaz pokusů na zvířatech – využití alternativních metod

8. zákaz využívání všech druhů tzv. divokých zvířat v cirkusech v ČR

9. zákaz dovozu pravých kožešin do ČR – z chovu tzv. kožešinových zvířat z jiných zemí – nepodporovat chov zvířat na kožešiny

10. zákaz používání zábavní pyrotechniky z důvodu plašení zvířat

11. zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR bez výjimky

12. zrušení výjimky zabíjení zvířat bez omráčení – zejména při rituálních porážkách; zákaz zvířecích rituálních obětí

13. zrušení pouťové atrakce s názvem "Jízda na ponících"

14. maximální, zejména finanční, podporu od státu, krajů i obcí na pokrytí všech nákladů útulkům, azylům a spolkům zabývajícím se pomocí opuštěným, toulavým, týraným, poraněným či hendikepovaným zvířatům

 

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT si klade za cíl prosazení důslednější ochrany zvířat, přírody a životního prostředí, ale též větších práv pro zvířata, resp. jejich větší právní ochranu.

 

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT vystupuje proti všem druhům týrání zvířat či krutému zacházení s nimi. Odsuzuje každou činnost, která způsobuje utrpení zvířat.

 

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT se zasazuje o přísnější tresty za týrání zvířat a zlepšení podmínek jejich chovu.

 

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT je dvacátou registrovanou politickou stranou za práva zvířat ve světě, resp. Česká republika je dvacátou zemí, ve které existuje strana zaměřená primárně na obranu práv zvířat.


 

                                               ŘV DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT

 

 

V Domažlicích 27. 7. 2021