Prohlášení DSZ k prezidentské kampani - demonstraci moci - pana Drahoše stažením králíka

25.01.2018 19:12

Demokratická strana zelených /DSZ/ je pobouřena krokem kandidáta na prezidenta pana Drahoše, který v rámci své kampaně veřejně podpořil zabíjení zvířat a před televizními kamerami a fotoaparáty novinářů a před zraky dětí, vlastnoručně stáhl z kůže právě zabitého králíka.

DSZ považuje za hluboce neetické a za morálně pokleslé, když v rámci prezidentské kampaně, ve snaze získat přízeň voličů, kandidát na prezidenta demonstruje, jak zabíjí nevinná zvířata.

DSZ uvítala zákon na ochranu zvířat, zakazující chov tzv. zvířat pro kožešiny.  Ten byl schválen minulý rok a podpisem současného prezidenta Miloše Zemana se stal součástí právního řádu České republiky. DSZ prosazuje i přijetí zákona na ochranu zvířat, který by zakázal zneužívání volně žijících zvířat v cirkusech.  V obou případech má pan Drahoš bohužel opačný názor.  Z jeho reakcí prezentovaných před prvním kolem prezidentské volby, je patrné, že by ani jediný zákon na ochranu zvířat nepodpořil a jako prezident nepodepsal.

DSZ odsuzuje jakékoliv násilí páchané na zvířatech tím spíše, je-li jediným smyslem takového jednání vedení volební kampaně.

DSZ, jejíž členové a příznivci jsou ochránci zvířat, i z tohoto důvodu odmítla podpořit pana Drahoše v druhém kole prezidentské volby.

Řídící výbor DSZ

V Domažlicích 25. 1. 2018