Stížnost DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT na porušení Zákona č. 130/2000 Sb. v krajských volbách

29.10.2020 20:07

 

Krajský soud v Plzni

ID: yaraba4 ·

IČ: 00215694 ·

Veleslavínova 21/40, 30100 Plzeň, CZ

 

Věc: Stížnost na porušení Zákona č. 130/2000 Sb. MěÚ Sušice

 

Podáváme za volební stranu Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT stížnost na porušení volebního zákona (č.130/2020 Sb.), konkrétně § 18, ods. 3 /Okrsková volební komise si na svém prvním zasedání určí losem ze svých členů předsedu a místopředsedu. Losování řídí zapisovatel./ a další postup MěÚ v Sušici v této věci.

 

Zdůvodnění: při prvním zasedání všech 11 okrskových volebních komisí ve městě Sušici neprobíhalo žádné losování a předsedové i místopředsedové OVK byli místo toho dosazováni MěÚ, což bylo v hrubém rozporu s výše uvedeným zákonem. Již při zasedání 9. 9. 2020 na porušení volebního zákona marně poukazovala a upozorňovala naše zástupkyně v OVK paní Mikušová. Dokonce se proti tomuto postupu ohradila přímo na místě a sdělila zástupci MěÚ, že se jedná o porušení volebního zákona. I přes její protest nedošlo k losování a předsedové i místopředsedové byli nominováni zástupcem MěÚ. Po zasedání jsme se telefonicky (na pevnou linku i mobil) kontaktovali MěÚ v Sušici s žádostí o vysvětlení jejich postupu, při kterém byl evidentně porušen volební zákon. Odpovědní úředníci s námi odmítli komunikovat. Poté jsme zaslali i SMS (po několika neúspěšných volání) s dotazem na mobil tajemníka MěÚ, který vedl první zasedání volebních komisí. Dodnes jsme neobdrželi odpověď.

 

10. 9. 2020 byl zaslán přes DS oficiální dotaz na porušení Zákona č.130/2000 Sb., ale zůstal též bez

odpovědi.

 

22. 9. 2020 byla zaslána oficiální stížnost na porušení Zákona č.130/2000 Sb. Dle našeho požadavku mělo být první zasedání OVK zneplatněno a mělo by proběhnout znovu, aby byly splněny podmínky tak, jak je ukládá volební

zákon. A to včas tak, aby mohli být noví předsedové a místopředsedové řádně proškoleni a garantovali,

tak průběh voleb dle volebního zákona, což se v minulosti bohužel nedělo. Např. v roce 2017 jsme byli nuceni podat volební stížnost na město Sušice k Nejvyššímu správnímu soudu pro porušení volebního zákona při sčítání hlasů, v níž nám nakonec soud po přepočítání hlasů dal za pravdu a uznal ji jako oprávněnou. Zároveň byla z těchto důvodů stížnost zaslána Krajskému úřadu Plzeňského kraje.

 

Dne 24. 9. nám Krajský úřad v Plzni odpověděl: "Vzhledem k tomu, že krajský úřad není kompetentní se k podané stížnosti vyjadřovat ani mu nejsou známy žádné související okolnosti, byla Vaše stížnost postoupena k přímého vyřízení

Městskému úřadu Sušice." Z MěÚ Sušice odpověď opět žádná nepřišla ani týden od podání a ani po výzvě KÚ. Proto byla dne 29. 9. 2020, po předchozí telefonické domluvě s úředníky MV, zaslána stížnost na Ministerstvo vnitra ČR. Dne 30. 9. 2020 nám MV ČR přeposlalo kopii dopisu Krajskému úřadu Plzeňského kraje v němž píše, že podezření z pochybení MěÚ v Sušici má vyřešit Krajský úřad a že mu podání postupuje k vyšetření a vyřízení.

Odpověď z MěÚ Sušice na náš dotaz, resp. stížnost, přišla do DS až týden po volbách - dne 9. 10. 2020, v níž nám sdělují, že všem zapisovatelům OkVK bylo doporučeno v den voleb před jejich začátkem provést losování předsedů a místopředsedů.

Nás, zmocněnce ani naši členku v OkVK paní Mikušovou o losování předem neinformovali - až týden po volbách. MěÚ v Sušici jsme přitom na paní Mikušovou zasílali poštovní adresu, e-mailovou adresu i číslo mobilu, aby ji mohli kontaktovat a informovat. Z toho důvodu jsme i na zmocněnce zasílali poštovní adresu, e-mailovou adresu i číslo mobilu. Přesto již nebyla paní Mikušová nijak kontaktována MěÚ, aby jí bylo sděleno, že se má dostavit k losování předsedů a místopředsedů před začátkem zahájení voleb. Nebyla kontaktována

ani když se nedostavila na losování předsedů a místopředsedů, o kterém vůbec nevěděla, že se bude konat před začátkem voleb. Nebyl kontaktován ani zmocněnec, který ji do volební komise nadelegoval.

 

Za vyřízení naší stížnosti předem děkujeme.

 

za Demokratickou stranu zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT

Jiří Anderle, předseda

 

V Domažlicích dne 16. 10. 2020

 

 

Doplnění zaslané Krajskému soudu v Plzni ze dne 29. 10. 2020:

 

Věc: 77A 138/2020 - Stížnost na porušení volebního zákona MěÚ v Sušici při volbách do Zastupitelstev krajů 2020

 

Ve "Vyjádření ke stížnosti na porušení zákona č. 130/200 Sb. zaslané ke Krajskému soudu v Plzni panem J. Anderlem- předsedou volební strany DSZ-ZA PRÁVA ZVÍŘAT" se vedoucí odboru správního MěÚ Sušice přiznává (a dokonce i obhajuje) porušování zákonů ČR. V tomto případě zákona č. 130/2000 Sb.. Z tohoto důvodu nelze hodnotit již toto porušení zákona jako pochybení, ale jako úmysl, resp. úmyslné porušení zákona. Dále lze z tohoto vyjádření usuzovat, že se porušování zákona dělo i při všech předešlých volbách a může se to dít i při dalších volbách.

 

Žádáme o vyslechnutí námi navržené delegátky do volební komise Mgr. Věry Mikušové, která na porušení zákona marně upozorňovala přímo při jednání. Mgr. Mikušová je tedy klíčový svědek, který může soudu osvětlit, jak vše probíhalo a jakým bezprecedentním způsobem byl porušen volební zákon.

Mgr. Věra Mikušová

trvalým bydlištěm ...............................

nar. .........

mobil: .........

e-mail: .....................

 

za volební stranu DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT

Jiří Anderle, předseda

 

V Domažlicích dne 29. 10. 2020